sasong

ÄLSKADE RÅVAROR

Våra råvaror varierar efter säsong och hämtas från våra svenska geografiska regioner – havet, kustlandet, slätterna, skogslandet, insjöarna och fjällen. Alla rätter är framtagna med höga krav vad gäller näringsriktighet, smak, ekonomi och hälsa.

Vi kastar inte ut hela den svenska mathistorien med diskvattnet. Vi renoverar inte bort beprövade metoder som utgör grunden för smakerna i det skandinaviska köket. Istället restaurerar vi ömt den matkultur som växt fram i vårt land genom århundranden, utan att för den skull blunda för influenser från hela övriga världen. 

Gubbhyllan tillhör Skansen och delar hus med Tobaks- och Tändstickmuséet. Skansen är inte en djurpark, som vissa yngre tror, utan ett friluftsmuseum med uppdrag att visa hela Sverige, på en enda begränsad plats. Samma anda genomsyrar Gubbhyllan.

Vi vurmar för det traditionella svenska köket med alla sina inläggningar och syrningar. Vi serverar gärna rätter på viltkött, som är vanliga i norr, men firar också typiskt skånska mårtensgås varje år. Vi lyfter ofta fram råvaror som – trots att de används länge i vårt land – är lite bortglömda. Många är de gäster som förvånats över hur otroligt gott det kan vara med ramslök, inlagd polkabeta, syltad pumpa eller syrade morötter.

Vi har satt en ära i att förvandla råvaror som dragits med ett dåligt rykte till kulinariska läckerheter. Det handlar om att använda dem i rätt sammanhang och tillaga med all den omsorg och respekt som krävs. Givetvis är allt som serveras tillagat på plats på Gubbhyllan. De enda undantagen är vin och öl – samt knäckebröd, eftersom det behöver gräddas vid närmare 500 grader.

Vår koppling till Skansen gör att vi följer årets högtider. Vi utvecklar det gamla matårets traditioner – jordgubbspremiären i maj, surströmmingen och kräftorna i augusti, mårtensgås i november, restaurerar och moderniserar varsamt julens och påskens typiska rätter, och mycket annat. Därtill kommer speciella evenemang som Fäboriksdagen, Samernas Nationaldag. Blå måndagar med levande jazz och nattsudd under ”Allsång på Skansen”-kvällarna. Läs mer i kalendariet.

Nedan en kort film (ca 3 minuter) från Gubbhyllans surströmmingsskiva på Skansen!