Om Gubbhyllan

DET HÄR GUBBHYLLAN

KC Wallberg* är sedan 2008 traktör på anrika Restauration Gubbhyllan. Det ligger på Skansen, friluftsmuseet med uppdrag att visa upp hela Sverige på en enda begränsad plats. Samma anda genomsyrar Gubbhyllan – vi vill visa hela landets mat. Vi vurmar för det traditionella, svenska köket med alla sina inläggningar och syrningar. Vi serverar gärna rätter på viltkött, som är vanliga i norr, men firar också typiskt skånska mårtensgås varje år.

Med varsam hand lyfter vi traditionella tillagningsmetoder och -tekniker in i vår samtid och kombinerar dem med moderna tankar kring hållbar odling och djurhållning samt de senaste rönen kring näringslära och hälsosam kost.

På Gubbhyllan lyfter vi ofta fram råvaror som är lite bortglömda, trots att de använts länge i vårt land. Många är de gäster som har förvånats över hur otroligt gott det kan vara med ramslök, inlagd polkabeta, syltad pumpa eller syrade morötter. Vi har satt en ära i att förvandla råvaror som dragits med ett dåligt rykte till kulinariska läckerheter. Det handlar om att använda dem i rätt sammanhang och tillaga med all den omsorg och respekt som krävs.

Gubbhyllan fick sitt namn efter de gäster som satt på terrassen ovanför verandan och njöt av punsch och cigarrer. Historien sträcker sig ända tillbaka till 1810, då det hus som kom att utgöra stommen i nuvarande Gubbhyllan uppfördes på Djurgården. 1964 flyttades huset till sin nuvarande plats på Skansen och kom nu också att inkludera Tobaksmuséet. 2008 nyöppnade Gubbhyllan efter en omfattande restaurering. Bakom den gammaldags stil som besökaren möter finns numera ett toppmodernt kök med allt som krävs för att tillaga mat av högsta kvalitet, även till stora sällskap.

Gubbhyllans öppettider följer Skansens, och är alltså öppet alla årets dagar. Varmt välkommen om du har vägarna förbi!

 

* KC Wallberg är välmeriterad stjärnkock och känd ambassadör för den svenska maten utomlands. Han driver anrika Gubbhyllan på Skansen sedan 2008 och har en lång meritlista som inkluderar flera utmärkelser, internationella uppdrag och en rad kokböcker. Den senaste boken, Mitt matrike, kan du läsa om här. Läs mer om KC Wallberg på www.kcwallberg.com.