Kaffet

Utvalt kaffe

Tack vare ett samarbete med specialisterna Johan & Nyström kan Gubbhyllan erbjuda kaffe i världsklass. Espresso- och bryggkaffet innehåller samma kaffesorter, 80 % Etiopien ­Hafursa och 20 % Sumatra Gayo. Däremot skiljer sig rostningen åt. Receptet togs fram hösten 2012, men ända sedan Gubbhyllans nyöppning 2008 har vi serverat kaffe av egen rostning. Allt vårt kaffe är ekologiskt och certifierat enligt Fairtrade, vilket garanterar att bönderna får skäligt betalt och stöd att bygga upp en långsiktig verksamhet.

För att få ett extra gott kaffe filtrerar vi vattnet. Bönorna mals omedelbart innan bryggning för att behålla mesta möjliga arom.

Espressokaffe gör vi i vår unika italienska espressomaskin Faema-61, en klassisk modell från 1961.

Traditionellt bryggkaffe gör vi i en gammal rejäl svensk stålmaskin från 1962 av märket Edea. Kaffet bryggs genom stålfilter utan papper som absorberar smaker. Det bryggs direkt i en glaskula som är omsluten med tempererat vatten. Detta förhindrar att de aggressiva kaffesyrorna utvecklas, vilket ofta sker när kaffekannor står på heta plattor och därmed bränns.

Gubbhyllans utvalda kaffe, som du även kan köpa med hem, är en blandning av två olika Arabica-sorter:

Etiopien Hafursa (80%) är ett soltorkat kaffe från stjärnregionen Yirgacheffe, vars kaffe är känt för sin eleganta karaktär med toner av frukt, bär och blommor. Våra bönor har självklart de omisskänneliga, intensiva tonerna av bär och sylt. Hafursa är ett kooperativ med över 900 småbönder. Bären soltorkas på bord i 17–21 dagar. Skal och fruktkött tas bort när bären är torra som russin. Torkningen med fruktköttet ger ett bär med naturligt högre sötma.

Sumatra Gayo Mountain (20%) kommer från Acehprovinsen på Sumatras nordspets och odlas helt utan kemikalier. Bönorna ger ett kaffe med en karaktär som går från gräsig till kryddig och mjukt rund. Fylligheten är stor och det är också den som ger Gayo (Acehkaffe) sin unika status på världsmarknaden. Kaffet växer på upp till 2000 meters höjd. Efter att de mogna bären plockats skalas fruktköttet av. Detta görs direkt av bonden på en maskin som ofta är byggd av metallbitar och cykeldelar. Därefter fermenteras kaffet över natten i vävda plastsäckar innan det nästa dag börjar torkas i solen. Processen ger ett kaffe som kombine¬rar det bästa från ett tvättat Gayo-kaffe och en traditionell Sumatra Lingtung eller Mand¬heling.

Vår leverantör Johan & Nyström har en filosofi som överensstämmer väl med Gubbhyllans idéer. De menar att kaffebönornas ursprung och odlarnas kunskap är grunden för allt bra kaffe. Därför besöker de kaffeplantagen så ofta de kan för att skapa en bra och rättvis relation, men också för att det är bästa sättet att upptäcka de godaste kaffebönorna.