historia

MED STOLTA ANOR

I mitten av 1810-talet uppfördes det hus på Djurgården som kom att bli stommen i dagens byggnad. 1829 inledde Hasselbacken sin restaurangepok och huset ingick som en del i komplexet.1872 tillkom den utbyggnad som kallas Parisersalongen. Namnet kommer av den franska panoramatapet, med motiv ur Amor- och Psykesagan, som pryder salongens väggar.

Gubbhyllan var ursprungligen ett schweizeri. Här serverades kaffe, te och varm choklad, samt likörer och punsch. Än i dag sitter skylten ”Schweitzeri” – med den alternativa stavningen med ”t” i ordet – ovanför entrén.

Gubbhyllan fick sitt namn efter de gäster som satt på terassen ovanför verandan och njöt av punsch och cigarrer.

1964 flyttades huset till sin nuvarande plats på Skansen och kom nu också att inkludera Tobaksmuséet. Vid slutet av 2007 stängdes Gubbhyllan för en omfattande renovering. Bakom den gammaldags stil som besökaren möter finns numera ett toppmodernt kök med allt som krävs för att tillaga mat av högsta kvalitet, även till stora sällskap.

Den 1 oktober 2008 tillagades första måltiden i Gubbhyllans nya kök. Det var en stödmåltid för tredje världens matproducenter, i samarbete med organisationen Slow Food. Många kockar var på plats för att tillsammans signera kvällens meny. I köket fanns Gustav Otterberg, Melker Andersson, Gert Klötzke, Niclas Wahlström, Ulrika Brydling, Rune Kalf-Hansen, Jan Hedh, Carola Magnusson och traktör KC Wallberg.

Den 4 oktober 2008, på kanelbullens dag, öppnades dörrarna för allmänheten (Tobaksmuseet öppnade dock senare).

Den 15 november 2008 nyinvigdes Gubbhyllan officiellt med pompa och ståt. En mässingsorkester spelade för gästerna och Skansens chef John Brattmyhr höll ett invigningstal där han välkomnade den nye traktören KC Wallberg.

Välkommen att uppleva Restauration Gubbhyllans rika historia och var med att skapa den nya!